Kako se moli (klanja) u islamu?

Kako se moli (klanja) u islamu?

Molitva, namaz jedan je od pet stubova islama. Svi punoljetni muslimani su dužni da izvršavaju pet dnevnih namaza. Namaz je, prema islamskom vjerovanju sredstvo povezivanja sa Allahom. Bilo da ste samo znatiželjni kako se muslimani mole ili želite da naučite, nikad nije kasno da naučite. Evo kako se moli (klanja) u islamu.

Priprema za namaz

Osigurajte da je područje čisto i bez nečistoća. To uključuje vaše tijelo, odjeću i samo mjesto molitve.

Uzmite abdest. Morate biti čisti prije nego što počnete klanjati.

Po potrebi uzmite gusul, vjersko kupanje. Ako želite klanjati nakon seksualnog odnosa, okončanja menstruacije ili postporođajnog krvarenja, mokrog sna ili ejakulacije, trebate obaviti gusul.

Da biste obavili gusul, morate oprati usta i grlo tri puta, nos isto tri puta i cijelo tijelo.

Okrenite se prema kibli, Kabi. Ovo je smjer u kojim se svi muslimani okreću prilikom klanjanja. Kaba, prva džamija nalazi se u Mekki, Saudijska Arabija.

Moli se u određeno vrijeme. Pet molitvi svakog dana odvija se u vrlo određeno vrijeme. Pet namaza su sabah, podne, ikindija, akšam i jacija.

Ovo je broj rekata za svaki od dnevnih namaza: Sabah četiri (dva sunneta i dva farza); podne deset (četiri sunneta, četiri farza i dva sunsunneta); ikindija osam (četiri sunneta i četiri farza); akšam pet (tri farza i dva sunneta) i jacija 13 (četiri sunneta, četiri farza, dva sunsunneta i tri vitr-namaza).

Adekvatno se obucite, pokrijte se. I muškarci i žene moraju se adekvatno obući. Dok žene moraju pokriti sve osim lica, šaka i stopala, muškarci moraju držati područje između pupka i koljena prekrivenim. Ipak, i kod muškaraca je preporučljivo oblačenje odjeće koja će prekriti noge do članaka.

Obavljanje namaza

Donesite nijjet, namjeru da ćete klanjati. Iako se nijjet može donijeti i riječima zbog koncentracije, ipak je ključno nijjet, namjeru donijeti srcem.

Podignite ruke uz resice ušiju (za muškarce) odnosno ramena (za žene), a zatim izgovorite Allahu ekber (Allah je najveći).

Desnu ruku postavite preko lijeve. Ruke postavite na pupak (za muškarce), na grudi (za žene). Držite oči usredotočene na zemlju, na mjestu gdje ćete učiniti sedždu, pasti ničice. Ovo stajanje se zove kijam i na njemu učite zavisno koji rekat je u pitanju Subhaneke, Euzu i Bismillu, Fatihu i jednu suru, minimalno nekoliko ajeta.

Reci „Allahu ekber“ i sagni se. Savijte svoje tijelo tako da su leđa i vrat što je moguće ravniji, pri čemu ćete oči usmjeriti na zemlju. Leđa i glava trebaju biti pod kutom od 90 °, sa nogama. Ne morate praviti savršen ugao; vaše tijelo treba da bude opušteno. Ovaj položaj se naziva ruku. Dok ste na ruku izgovorite“ Subhane Rabbije-l-azim“ tri puta. To u prijevodu znači: „Slavan neka je moj Veličanstveni Gospodar“.

Vratite se sa rukua. Dok ustajete kažite „semiallahu limen hamideh“ sa rukama pored vas. To znači „Allah čuje onoga ko Njega hvali“.

Kada se ispravite, ruke spustite niza se i kažite „Rabbena leke-l-hamd“ što znači „Gospodaru, Tebi pripada hvala“. Reci Allahu ekber i padnite ničice, učinite sedždu. Glavu, koljena i ruke stavite na pod. Dok se na sedždi pazite da vam čelo i nos dodiruju zemlju.

Kad se potpuno pozicionirate, tri puta kažite Subhane Rabbijel-e'ala (Slavljen je moj Uzvišeni Gospodar).

Podlaktice ne bi trebale biti na podu kod muškaraca, dok kod žena trebaju.

Vratite se sa sedžde i sjedite na koljena, težište prebaciti na lijevu nogu. Ruke postavite na koljena.

Vratite se ponovo na sedždu i proučite isto kao i prvi put.

Reci Allahu ekber i ustani na drugi rekat. Završili ste jedan rekat. Ovisno o namazu i broju rekata, trebaćete klanjati još jedan, dva ili tri rekata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.